Tuesday, December 30, 2008

Update edisi balik kampung....

enjin standard 4g15p

dalaman yg usang, stering momo dh lusuh..... hehehehe

nie lak br je bikin pg td. buat direct intake ke angin luar....
kesan dia very2 responsive n torqie ahahahahaha

lg pandangan....

full throttle beb! nak set timing 0-100 nye pasal. video kemudian. still ada kelemahan semasa shift gear. hampeh!


video
0-100kmh in 12.++sec. slow gile bai. nie lum all out lg. tp averagenye lebih kurang mcm nie la. kadang2 laju, kadang slow. pening aku. video nie saje2 je sejak kt tgn ada camera digital. hehehe



Friday, December 19, 2008

aku dah penat......

aku dh penat la mcm nie. satu2 hal jd kt kete aku. dulu time enjin tgh problem satu2 benda kena tkr. skarang nie bila enjin dh tip top benda lain lak buat hal. nak list? meh tgk nie...

1) absorber depan dh bocor - adjustable dh ada , takde masa nak anto servis! (DUIT)
2)brek depan buat hal - hari tu dh servis, nie buat hal lg. aku tekan brek melayang ke kanan. try dok pam2 brek rpm aku naik , maknenye servo dh bocor. (DUIT)
3)tayar dh botak - dhla cuaca tak menentu. kejap panas kejap hujan. bahaya sungguh. 4-4 tayar aku botak. tq (DUIT)
4)bearing tayar - dh berbunyik2 nie. semua nak kena tkr cepat kang mkn shaft lak.... adeh (DUIT)
5)pintu belakang belah kanan dh jam! takleh nak bukak! tingkap takleh turun! belah kiri pun sama, tingkap takleh nak turun! (DUIT)
6)body dan cat dh makin kronik! siap berlubang2 lg. aku memang tak tahan menengoknye (DUIT)
7)lower arm kiri kanan (rm200 each k) , mounting engine.... (DUIT)

kalau dikirakan dr n0. 1) sampai 7) mana satu yg lebih penting. Mestilah duit yg lebih penting kan. adehhhh.....

jd serabut pale otak aku, dh la nak g kluang johor nie. kete tak bape nak elok. br cdg nak turun enjin buat overhaul balik. tp kalau dok fokus kt enjin je benda lain terabai tak elok jugak bai! so cemane??

nak repair?
nak tkr kete?

what i should do!!!!!!

*aku nyaris terbabas td disebabkan tayar botak dan brek depan yg gagal.... tq.

Monday, December 8, 2008

External RPM with Shift Light!

Salam...

semalam ada member aku tolong belikan sebijik rpm meter c/w shift light. black face with 7colour changes. wow~ menarik. hehehe

ok let get it done!

1) nie adalah external rpm meter (ERM) yg aku pernah guna dulu, semua ok lg cuma dia punye lampu shift light je kantoi. leh tkr blub tp aku malas.

2) ok mula, nak buat diy nie anda kena ada sedikit pengetahuan pasal litar elektrik. kt sini aku boh diagram dia. utk pengetahuan kt rpm meter aku ada 3 wayer.


hitam - ground
merah - ke power supply/ignition
hijau - rpm/coil

ok, sebabkan aku dulu dh pernah pakai rpm nie, ada la tertinggal wiring lama. mcm kt aku , dia dh ada hitam + merah. so, masalah power supply aku dh setel.


utk korang maybe leh tap je kt mana2 or tarik dr fius.

*aku tak bertanggungjawab kalau apa2 jd k.

3) kita bukak consol meter. pakai skru driver mata philip. aku guna test pen je. hehehe


4) k seterusnya utk kenal pasti wiring rpm kt soket meter korang, utk meter saga 8v , diulangi meter saga 8v. wiring rpm dia bewarna putih. leh tgk kt gambar nie.



5) seterusnye potong skit/potong terus pun boleh wire tu utk disambungkan dkt ERM korang.


6) dh tap.


7) pastikan yg wire warna itam dan merah dh disambung accordingly. n then try start enjin.

*tak payah sambung soket ke meter pun takpe.

try tgk ERM tu ada fungsi ke tak? kalau takde fungsi pape. cuba ketuk2 skit (maklumla meter cap ayam kan).

8) pasangkan semua soket kt meter, ikat elok2... semua. pastu start enjin, try tgk samada rpm kt meter tu sama tak dgn rpm kt meter luar tu. kalau tak sama, g tgk kt belah belakang ERM tu, dia ada suh pilih 3,4,6. mewakili jumlah silinder. korang pilih yg no. 4. setel...

9) kemas2kan balik dashboard, kasi mount yg kt mana korang nak. setel!

10) set la bape rpm korang nak.... 6000rpm, 7000rpm , 8000rpm terpulang la. lampu akan nyala bila jarum tu jejak kt set point yg korang boh td.

enjoyy.....

p/s: mcm biase, gambar terlebih besar. ok full view klik je kt gambar tu k.

diy nie dicopy n paste dr forum sagaiswaraclub, link dia. http://z4.invisionfree.com/Saga_Iswara_Club/index.php?showtopic=10498

Tuesday, December 2, 2008

Urgently looking for this item.... help~!

aku memerlukan bantuan sapa2 yg baca blog nie kot2 ada terjumpa ke , member nak juai ke ape ke? leh la roger aku.... ada member aku carikla. tq

looking for this item

crankshaft 4g18 + conrod + piston.

(gambar dipinjam dr cipan_supercas, tq)