Tuesday, December 30, 2008

Update edisi balik kampung....

enjin standard 4g15p

dalaman yg usang, stering momo dh lusuh..... hehehehe

nie lak br je bikin pg td. buat direct intake ke angin luar....
kesan dia very2 responsive n torqie ahahahahaha

lg pandangan....

full throttle beb! nak set timing 0-100 nye pasal. video kemudian. still ada kelemahan semasa shift gear. hampeh!


video
0-100kmh in 12.++sec. slow gile bai. nie lum all out lg. tp averagenye lebih kurang mcm nie la. kadang2 laju, kadang slow. pening aku. video nie saje2 je sejak kt tgn ada camera digital. hehehe



Friday, December 19, 2008

aku dah penat......

aku dh penat la mcm nie. satu2 hal jd kt kete aku. dulu time enjin tgh problem satu2 benda kena tkr. skarang nie bila enjin dh tip top benda lain lak buat hal. nak list? meh tgk nie...

1) absorber depan dh bocor - adjustable dh ada , takde masa nak anto servis! (DUIT)
2)brek depan buat hal - hari tu dh servis, nie buat hal lg. aku tekan brek melayang ke kanan. try dok pam2 brek rpm aku naik , maknenye servo dh bocor. (DUIT)
3)tayar dh botak - dhla cuaca tak menentu. kejap panas kejap hujan. bahaya sungguh. 4-4 tayar aku botak. tq (DUIT)
4)bearing tayar - dh berbunyik2 nie. semua nak kena tkr cepat kang mkn shaft lak.... adeh (DUIT)
5)pintu belakang belah kanan dh jam! takleh nak bukak! tingkap takleh turun! belah kiri pun sama, tingkap takleh nak turun! (DUIT)
6)body dan cat dh makin kronik! siap berlubang2 lg. aku memang tak tahan menengoknye (DUIT)
7)lower arm kiri kanan (rm200 each k) , mounting engine.... (DUIT)

kalau dikirakan dr n0. 1) sampai 7) mana satu yg lebih penting. Mestilah duit yg lebih penting kan. adehhhh.....

jd serabut pale otak aku, dh la nak g kluang johor nie. kete tak bape nak elok. br cdg nak turun enjin buat overhaul balik. tp kalau dok fokus kt enjin je benda lain terabai tak elok jugak bai! so cemane??

nak repair?
nak tkr kete?

what i should do!!!!!!

*aku nyaris terbabas td disebabkan tayar botak dan brek depan yg gagal.... tq.

Monday, December 8, 2008

External RPM with Shift Light!

Salam...

semalam ada member aku tolong belikan sebijik rpm meter c/w shift light. black face with 7colour changes. wow~ menarik. hehehe

ok let get it done!

1) nie adalah external rpm meter (ERM) yg aku pernah guna dulu, semua ok lg cuma dia punye lampu shift light je kantoi. leh tkr blub tp aku malas.

2) ok mula, nak buat diy nie anda kena ada sedikit pengetahuan pasal litar elektrik. kt sini aku boh diagram dia. utk pengetahuan kt rpm meter aku ada 3 wayer.


hitam - ground
merah - ke power supply/ignition
hijau - rpm/coil

ok, sebabkan aku dulu dh pernah pakai rpm nie, ada la tertinggal wiring lama. mcm kt aku , dia dh ada hitam + merah. so, masalah power supply aku dh setel.


utk korang maybe leh tap je kt mana2 or tarik dr fius.

*aku tak bertanggungjawab kalau apa2 jd k.

3) kita bukak consol meter. pakai skru driver mata philip. aku guna test pen je. hehehe


4) k seterusnya utk kenal pasti wiring rpm kt soket meter korang, utk meter saga 8v , diulangi meter saga 8v. wiring rpm dia bewarna putih. leh tgk kt gambar nie.



5) seterusnye potong skit/potong terus pun boleh wire tu utk disambungkan dkt ERM korang.


6) dh tap.


7) pastikan yg wire warna itam dan merah dh disambung accordingly. n then try start enjin.

*tak payah sambung soket ke meter pun takpe.

try tgk ERM tu ada fungsi ke tak? kalau takde fungsi pape. cuba ketuk2 skit (maklumla meter cap ayam kan).

8) pasangkan semua soket kt meter, ikat elok2... semua. pastu start enjin, try tgk samada rpm kt meter tu sama tak dgn rpm kt meter luar tu. kalau tak sama, g tgk kt belah belakang ERM tu, dia ada suh pilih 3,4,6. mewakili jumlah silinder. korang pilih yg no. 4. setel...

9) kemas2kan balik dashboard, kasi mount yg kt mana korang nak. setel!

10) set la bape rpm korang nak.... 6000rpm, 7000rpm , 8000rpm terpulang la. lampu akan nyala bila jarum tu jejak kt set point yg korang boh td.

enjoyy.....

p/s: mcm biase, gambar terlebih besar. ok full view klik je kt gambar tu k.

diy nie dicopy n paste dr forum sagaiswaraclub, link dia. http://z4.invisionfree.com/Saga_Iswara_Club/index.php?showtopic=10498

Tuesday, December 2, 2008

Urgently looking for this item.... help~!

aku memerlukan bantuan sapa2 yg baca blog nie kot2 ada terjumpa ke , member nak juai ke ape ke? leh la roger aku.... ada member aku carikla. tq

looking for this item

crankshaft 4g18 + conrod + piston.

(gambar dipinjam dr cipan_supercas, tq)

Sunday, November 30, 2008

running in dulu... sabar~


hari2 yang indah... ahahaha

hari DIY. sejak dpt adjustable nie. mcm tak cukup syarat je. halfcut kondisi la katakan. tak berseri pudah je... so, dgn inisiatif yg ada nie. aku pun menwarnakanla dgn warna biru impreza. amacam ok tak?


rupe selepas siap cat dan basuh... br la ada rupa skit...

brg2 diasingkan utk diservis...

proses pemasangan clutch plate 4kaki
kasi ukur skit, ngam2 tuuuu

flywheel kasi lathe skit dh bhgn permukaan clutch plate tu
tujuan adalah utk mengadakan clearance antara clutch plate.

ukur2... setting2. dh setel... lepas tu mcm biase r. gambar tak amik. sibuk dok kacau toyan ahahaha

Wednesday, November 26, 2008

Pencarian berhasil.....

26/11/2008
Kawasan jajahan saga jahat shah alam

Salam...

dijanjikan sudah project bersama aku dgn abam wan (leader GSJ), kitorang bertemu kt seksen 24 tempat cat/bodiwork. saga biru tu nak downforce lg... (lips depan fiber hancur berkecai sebab laju sgt, nie guna PU kalau melayang jugak tak tau la)

random shot skit... hehehe

dan masa nak balik tu, maklumla kete dh downforce bai. apa lg member test power la. cicir kete gua kena tapau. gambar nie membuktikan segala2nya...


tp, akhirnye berjaya jugak aku kejar (tu pun sebab stop kt trapit lite) hehehe

singgah markaz kejap, amik adjustable absorber. utk carik tempat servis.

1st time nie, dulu ada jugakla diberitahu kena masuk utan br jumpe tempat elok2. kira tempat tersorokla. kali nie betul2 punye tempat tersorok. gile ah. sekali masuk penuh dgn absorber , spring dan mcm2 lg. nasib tak baik, boss takde. so, pospone la nak anto servis.

next

pemcarian utk menggantikan clutch plate aku yg dh slip tu... wan bgtau kt belakang umah ada juai heavy duty punye... so, apa lg . let get it done!

yey~ ada pun clutch cover yg ku cari2kan...

Clutch cover 1.6 heavy duty

dan yg terakhir sekali....

clutch plate 4kaki ori MMC (mana mau dpt ini brg wooo)

p/s: mcm biasela. gambar tu besar sampai amik space. click je utk tgk penuh.

sampai je umah dkt pkl 340ptg. penat jugakla tp berbaloi. kt sini nak ucapkan time kasih kepada abam wan, housemate aku serap atas kesudian menemani dan sama2 mencarik brg baik nie...

hehehe........ layannnnn


Tuesday, November 25, 2008

Exedy Clutch Set Heavy Duty

Currently looking for this....


anyone??

Saturday, November 22, 2008

Clutch aku slip ! Arghhhh~!!!!

nie ada sikit update..... layannnnn

ok, hari nie aku off so memang nak pasang flywheel ST. aku kuar g bengkel td dlm pkl 10am dan balik dlm pkl 6pm. korang kirala bape lama aku kt sana tu.

ok, let get it done!


k nie gambar flywheel OEM 1.5 kt blok aku.


nie lak gambar flywheel 1.5 aku yg dh siap skim...



tgkla beza antara clutch plate 1.5 dgn flywheel ST



nie flywheel dh siap pasang kt enjin aku...



clutch plate kasi satu kali sarung...



setel!

n then, bukan tu je. aku kasi servis piston caliper disc depan aku. meh usha gambir...



caliper yg dibuka dr brek vr4 aku...



masih tebal lg brek pad aku. dan bewarna biru la mcm abam cipan punye. adakah aku pun pakai brek pad endless (cap ayam je) ahahahahaha.



meh kasi cuci skit housing piston tu. buangkan segala karat2 dalaman.



getah oil seal kelihatan disitu..



caliper dan piston. asing2...

susah gilew nak carik spare part tuk getah oil seal dia nie. sampaikan kena amik dr stok2 caliper yg ada kt bengkel tu utk oil seal. adeh.

so far dh tak jam dh. brek cemerlang dh ehehehehe......

byk benda yg boleh cite kalau sebut pasal flywheel 1.6 mitsubish supertouring nie. personally aku pun terasa perubahan dia berbanding dgn flywheel oem 1.5 siap lighten dulu.

Perubahan yg boleh rasa ialah :-

i) kete rasa tak terlalu ringan, maknenye rpm tu selari dgn speed. mcm dulu kete aku ringan sgt. tp speed tak kemana.

ii) momentum dr enjin/tork tu lg terasa. lg best dr sebelumnya.

iii) clutch aku slip gile babi bila change gear! spoil terus mood heppy aku masuk flywheel nie. dkt rm500 bai abih nie. flywheel + clutch plate + clutch cover (rm200) + upah pasang tkr minyak gear (rm35), driveshaft oil seal (rm15x2), oil seal flywheel (rm48) masuk sekali kos servis brek depan aku seal kit dia (rm65) upah semua tu rm140. kira2 dh jejak rm500 tu.

takkan nak kena turun gearbox lg, tkr clutch plate + clutch cover. penat wei. absorber dh kong (bocor), nanti nak kena servis adjustable lg. dh bape?

pening2....

so, cadangan aku la. kepada yg ingin nak upgrade ke flywheel 1.6 tu, elokla korang guna je flywheel asal + clutch plate racing ke? heavy duty ke? lg ok. dr nak tkr2 nie. sebab kepuasan dia tak semestinya dirasai...

tp bagus jugak, ada benda br aku belajar dr pengalaman sendiri.

dh lama dh tkr bendalah nie (11/11/2008). tp br sempat nak update hehehe~

0825pm
22/11/2008
bilik aku~

Friday, November 7, 2008

Kereta....

Salam...

got news.... aku dh hampir, aku ckp hampir sebab aku pun tak sure jd ke tak. yg next year aku nak tkr kete lainla. my dad pun dh setuju, my mom pun tak kisah (dh byr guna duit sendirikan). dlm list ada la 2,3 biji yg menjadi pilihan hati. antaranyaaaaaa.....

Perdana Evo

Nissan Cefiro RB2*

Mitsubishi Galant VR4

Satria Turbo

Honda EK 2/4 Door

Kereta yg aku nak amik senang je, suitable as family car, complete (dh siap bikin) dan ada rege kalau juai balik. Duit deposit n downpayment tu bukan masalah. Buat masa nie biarlah aku pikir dulu cemane....

Ok!

Semalam (6/11) aku g jumpa geng SIC kt Tesco Shah Alam nak set Flywheel + Clutch Plate ST 1.8. Usha sikit gambar....

jeng je jenggggg

ni la flywheel + clutch plate Supertouring

flywheel ST 1.6

Pandangan lain

Pressure Plate/Cover (aku dh lupa)

clutch plate VALEO (ok lg nie)

spring dia ada double laaaa...

lepas skim...

dh kurus dah... ekekekeke

kotak angin mivec nie, champion susah mau dpt. hehehe (mesti abam cipan jeles)

p/s: gambar2 kt atas besar lak, utk full view klik je kt gambar tu.

nie masa dia tgh skim, murah2 jew rm40.

head mivec nie...

4troitroi beb..... hahahaha

erm.... nape erk thn depan nak tkr kete lain tp still lg nak mod enjin? kenapa? even td bapak aku call ckp "tkr skit2 sudahla nanti nak jual jugak kete tu", erm... aku terus terang syg gile kt kete saga nie. susah senang bersama beb. sejak take over dr mak aku dlm thn 2004 dulu aku jaga sampai skarang. (leh usha kt sejarah sagaburuk nie for detail). byk gile modal aku labur. tp nak wat cemane. takkan nak biarkan memburuk je depan mata. mungkin ada yg lg pandai jaga dr aku kot. maybe?

rm5k? worth it or not? agak2? ntahlaaa... ah! lupakan je la bab tu. thats why i keep on upgrade untill the end. cuma nasibla aku tak tkr clutch exedy racing wakakakakaka. kalau tak memang untungla owner br kete nie.

ok kos utk tkr clutch set nie adalah:

clutchset + flywheel ST = rm200
skim = rm40
upah (brg2 semua) = kurang dr rm200

k itu je lah....... jumpa lg next time!

0953pm
11/07/2008